Kundehistorier -

Forfatter: Julia Edin

1 av 10 barn gruer seg til jul. Sammen med Blå Kors kan du gjøre en forskjell !

Økt alkoholbruk, psykiske utfordringer, dårlig råd og konflikter i familien oppgis som hovedårsak til hvorfor mange unge gruer seg til jul.

I dagens kalenderluke har vi har tatt en prat med Katrin Solbakken, markeds- og kommunikasjonssjef i Blå Kors, om hvordan ditt bidrag kan gjøre en forskjell. 

Jente sitter med bamse og lapp - Jeg ønsker å slippe å være redd.
Det er ingen selvfølge å være trygg. Blå Kors hjelper mange barn og unge som har vokst opp i hjem med rus. Foto: Marcel Lelienhof


De som har det vanskelig får det verre

I Dekode er vi så heldige av å jobbe med Blå Kors om utvikling av deres nettsider, og har blitt godt kjent det viktige arbeidet Blå Kors gjør.

– Dere jobber med forebyggende tiltak, spesielt rettet mot barn og unge, samt behandling og oppfølging etter behandling. Hvordan har denne gruppen det nå, mens vi lever med en pandemi ?

– Vi ser at de som har det vanskelig til vanlig får det verre under pandemien, sier Katrin Solbakken. Hun kan fortelle at barn og unge har blitt mer ensomme og har fått flere psykisk utfordringer gjennom dette året. 

– Vi i Blå Kors har vært veldig opptatt av at vi skal holde tiltakene våre åpne, selvfølgelig med gode smittevernregler på plass, i stedet for å stenge tilbudene til barn og unge. Vi har hatt stort fokus på løsninger i denne perioden, sier Katrin. 

Får hjelp via chat

– Ja,  hvordan har pandemien påvirket deres arbeid i år?

–  Det kan virke som om barn og unge er blitt flinkere til å navigere på nett og finne frem til oss i Blå Kors der.

Katrin Solbakken

Katrin forteller om økt pågang både på hjemmesiden og på deres chattetjeneste.

 –  Mange av problemene barn og unge opplever er skambelagt og vanskelig å snakke om. Når de googler etter svar på sine spørsmål er det kjempeviktig at de finner frem til oss i Blå Kors. Ofte starter det med at de finner relevante artikler, og derfra kan vi møtes på chat eller i fysiske forum for å hjelpe dem. 

Katrin bruker som eksempel at de har hatt barn som chatter med fagfolk fra Blå Kors i sofaen hjemme, mens de voksne krangler rundt dem. 

Juleønsker

– Hvordan tror du julen blir i år for barn og unge som vokser opp med rusproblematikk i hjemmet? 

Gutt på kjøkken med lapp der det står "jeg ønsker ingen brune flasker på bordet"

 

– En ny undersøkelse vi har gjort blant unge i alderen 12 – 18 år viser at 1 av 10 barn gruer seg til jul i år. Økt alkoholbruk, psykiske utfordringer, dårlig råd og konflikter i familien oppgis som hovedårsak til hvorfor mange unge gruer seg til jul.

Katrin Solbakken

– Julekampanjen vår handler jo om at det er mange som har utfordringer knyttet til rus og avhengighet. Det er et stort samfunnsproblem. Alle kjenner noen som sliter med denne type problematikk, sier hun videre. 

– I julekampanjen deres ser vi barn som holder opp lapper med sterke juleønsker på. Hvor kommer disse ønskene fra?

Sitatene kommer fra et brukerfora for unge voksen mellom 20 – 30 år, som har vokst opp i familier med rusproblematikk. Vi spurte dem hva de hadde ønsket seg til jul når de var yngre. Mange barn som vokser opp i en familie med rus og avhengighet kan nok kjenne seg igjen i  for eksempel «Ella» i julekampanjen.

Du kan være med å gi barn som «Ella» en tryggere barndom

Blå Kors jobber hver dag for å gi trygghet og håp til barn, unge og familier som har det tøft. Og Katrin tror dessverre at mange barn som «Ella» vokser opp i en familie med rus og avhengighet.

– Dersom man velger å støtte Blå Kors, hva går pengene til da? 

– Pengene som kommer inn blir brukt til konkret tiltak, som å arrangere aktiviteter, å drifte chattetjenesten eller gi lavinntektsfamilier et tilbud om for eksempel ferie eller opplevelser. 

I år blir det noen færre eller annerledes arrangementer til jul, på grunn av korona-situasjonen, forteller Katrin, som forklarer at de vanligvis arrangerer store julemiddager.

– Men en stor del av pengene vi samler inn går, som vanlig, til julegaver og juleaktiviteter for barn. Målet er å skape trygge rammer og gode juleminner for de som ellers er i en vanskelig situasjon. Din gave bidrar til viktig hjelp og nødvendig støtte til de som trenger det aller mest 

Ung jente i en stue med juletre sitter med en lapp der det står "Jeg ønsker å slippe å feire jul"
Mange barn og unge gruer seg til jul.
Foto: Marcel Lelienhof

Vil du støtte Blå Kors? 

Gå inn på denne siden for å gi et enkeltbidrag eller et månedlig beløp.

Du kan også bruke:

  • VIPPS: 13130 (valgfritt beløp)
  • SMS: BK VENN til 2210 (kr. 200)
  • Bankkonto:  3201 52 74165
Illustrasjon av papirfly

Vil du få nyheter fra Dekode rett i innboksen?

Vi sender ut nyhetsbrev cirka 6 ganger i året, der du får siste nytt fra Dekode og spennende artikler om våre kompetanseområder.