En sofaprat med seniorutvikler Marius Jensen

Vår nyeste ansatt i Dekode, seniorutvikler Marius Jensen, har to innrammede jazzplater hengende på veggen hjemme i Stavanger. De var en gave fra selveste Matt Mullenweg, gründeren av WordPress, som takk for Marius sitt arbeid med WordPress-support.

Foto av Marius Jensen i Dekode, Sort genser og sort bakgrunn.

– La oss begynne med utdannelse og slikt, sier jeg der vi sitter i en av Dekodes behagelige skinnsofaer. Marius er på besøk fra Stavanger for å jobbe på hovedkontoret vårt i en uke, slik at han raskt kan bli satt inn i arbeidsoppgaver og bli kjent med sine nye kollegaer. Han er tydelig entusiastisk over å være her og har allerede rukket å bli kjent med flere. 

– Eh, nøler Marius og klør seg litt i det lange røde skjegget, – Jeg har vel egentlig ikke noen utdannelse. Jeg sluttet faktisk på videregående og tok litt diverse kursing og slikt etterpå, men ingenting formelt. 

Jeg, som hadde forberedt de klassiske spørsmålene mine til vår nyansatte, ble litt satt ut. Ryktene om at Marius er en WordPress-veteran med solid og ettertraktet kompetanse har nemlig kommet han i forkjøpet.

Selvlært seniorutvikler

– Men, kan du fortelle oss litt om hvordan du gikk fra å droppe ut av videregående til å ha rykte på deg for å være en av WordPress-miljøets dyktigste seniorutvikler?

Marius ler litt før han forteller:  – Jeg fikk min første PC da jeg var fire – fem år gammel og begynte vel å programmere da jeg var rundt ti. Det var alt fra nettsider og nettbaserte spill til små, morsomme ting til vennegjengen. Etter at jeg sluttet på skolen begynte jeg å jobbe i ishallen i Stavanger. Først med å være vakt på isen, deretter med å drifte kiosken. En dag kom det et firma for å legge opp nett i Ishallen, og akkurat da satt jeg med Linux åpnet og kodet litt. Det var ikke det så veldig vanlig den gangen, så sjefen for Hjelseth Computers – som kikket over skulderen min og så hva jeg holdt på med, spurte rett ut om jeg ville begynne å jobbe for dem. Jeg var den første utvikleren de ansatte, så det ble en bratt læringskurve, sier Marius. Han ble værende hos Hjelseth i 10 år.  

En stor bidragsyter til WordPress Community

– Og veien videre til WordPress da? 

– Det startet vel allerede i ishallen egentlig. De hadde behov for bookingsystem og en litt freshere nettside. Den oppgaven tok jeg. Jeg var lei av å finne opp alt fra bunn når jeg laget nettsider. WordPress ble derfor det naturlige valget. WordPress kunne by på fleksibilitet og mange ferdiglagde moduler. Etterhvert innså jeg at jeg stod fast og måtte ha hjelp. Jeg fant sidene til WordPress community og ble møtt av en kjempe grei gjeng som var tilgjengelig på chat. De hjalp meg videre. Jeg ønsket å dele min kunnskap tilbake og ble en del av communityet. Det er en god følelse å kunne hjelpe med support og å gi tilbake.

Marius har de siste to årene vært representant og leder for supportavdelingen til WordPress.org – for hele verden. I fjor ble prosjektene hans blant annet inkludert i wp-modulen for nettstedhelse, slik at du kan sjekke nettstedshelsen til din nettside i administrator grensesnittet. 

– Men så var det disse jazzplatene dine fra Matt Mullenweg? 

Marius humrer litt beskjedent og forteller at han deltok på WordCamp Europe i Belgrad, Serbia i 2018. Det var rett før Gutenberg-editoren skulle lanseres og Marius var fremsynt nok til å vite at dette ville føre til økt trykk på support. 

– Jeg huket fatt i Matt Mullenweg og sa at jeg ønsket hjelp til support når Gutenberg ble lansert. Jeg vet hvor få frivillige det er til å drive med support, men også at firmaet til Mullenweg, Automattic, tidligere hadde donert tid fra sine ansatte for å hjelpe med slikt. Mullenweg ga meg tilgang til to team som hjalp til med support, i en måned – to uker hver. 

Som takk for hjelpen med å drifte support sendte Mullenweg to jazzplater, ferdig innrammet til å henge på veggen. 

Et viktig tilskudd til Dekode

–  Og nå har du blitt en del av forvaltningsteamet i Dekode. Hva tenker du om det? 

– Jeg tror det kommer til å bli veldig bra! Jeg har ikke gjort annet enn å glede meg de siste ukene. Jeg jobbet ikke så mye med WordPress der jeg var før. Da var WordPress “bare en hobby” som jeg brukte rundt 2 timer om dagen på – 7 dager i uka, som frivillig. Nå kan jeg jobbe med WordPress på fulltid som seniorutvikler. Jeg hadde behov for å komme et til sted der noen som trengte den spesifikke kunnskapen jeg sitter på, og det er en veldig god match med Dekode.  

Marius blir en del av drifts- og forvaltningsteamet. I tillegg vil han også være med på andre prosjekter i Dekode, med teknisk WordPress-fokus. Marius har god erfaring med automatisert testing og kvalitetskontroll. Et av de viktigste fokusområdene for Dekodes driftsprodukt for 2020 er å gjøre manuelle prosesser automatisert. Vi ønsker at våre tjenester alltid skal ha de siste programvareversjonene og at vi kan utføre tester automatisk i etterkant av oppgraderinger. Våre kunder skal ha trygghet i at løsningene deres er sikre og at vi forhindrer nedetid og feil. I dette arbeidet vil Marius ha en sentral rolle. 

– Du har startet opp med hjemmekontor i Stavanger og har rukket å komme deg litt i gang. Hva sier magefølelsen så langt? 

– Å jobbe i Dekode tror jeg det blir balansert og strukturert, samtidig som det er fokus på personlig utvikling og helse – det er veldig forfriskende og godt å føle på. Jeg tror dette blir bra, avslutter Stavangergutten, som gleder seg til å ta fatt på jobben som seniorutvikler i Dekode.