Vi må omstille oss og begrense skadene Korona medfører. Vi må komme oss vekk fra sjokk, usikkerhet og frykt. Vi må se mulighetene.
Koronaviruset har satt sitt tydelige preg på hverdagen vår. For de fleste var dette en stor omveltning og for mange har det også utfordret deres livsgrunnlag. Derfor er det helt avgjørende nettopp å erkjenne at vi må omstille oss til en ny normaltilstand, for en kortere eller lengre periode.

Fra fysisk til digitalt
– Torsdag den 12. mars fylte min sønn 9 år. Han ønsket å feire dagen med at hele familien skulle bowle og spise burger sammen etter skolen, forteller salgssjef i Dekode, Christian Buksti.
Koronaviruset hadde allerede overtatt mediebildet og den politiske dagsorden, og selv hadde Christian flyttet fra kontoret til hjemmekontoret. Sønnen hans, Otto, forlot skolen på sin bursdag med beskjed om at den ville være stengt i to uker.
– Med en eskalerende pandemi på gang, hadde min kone og jeg lite lyst til å stikke fingrene ned i en bowlingkule fylt med koronavirus. Så feiringen ble flyttet til Wii-bowling i stua og Pappas hjemmelagde burgere. Bursdagen var reddet og korona-spredning avverget.
Det hjelper selvfølgelig lite for bowlinghallen at Christian Buksti og hans familie erstatter kjernebutikken deres med en spillkonsoll. Men det sier noe om at vi må klare å omstille oss i denne situasjonen og at vi ikke kan sitte i venteposisjon.
Kunsten å se muligheter
For bowlinghallen betyr dette fort stengte dører. Kunne de sett på alternative måter å bruke sine ansatte og sine ressurser? Kunne de tilbud hjemlevering av burgere, startet en nettbutikk med bowlingsett til hjemmebruk, eller benyttet anledningen til å lage en digital bowling-skole? Eller kunne de kanskje utvidet tilbudet ved å tilby underholdning og aktiviteter for alle som sitter korona-fast i sine tusen hjem? Kunne de gjort noe godt for samfunnet og samtidig sett muligheter til å styrke sin merkevare, selv i en krisesituasjon?
Det sies at i nød lærere naken kvinne å spinne. Akkurat nå trenger bedrifter å spinne for å holde seg i live gjennom denne krisen. Det handler ikke bare om å minimere tapene sine, gjemme seg under dynen og vente på at Korona blir borte. Initiativer skal igangsettes for å opprettholde omsetning og tjenester.
– Vi i Dekode er vant med å hjelpe kunder som ikke har konvertering på sin kjernebutikk, sier Christian Buksti. – Titt og ofte krever det å se på virksomheten med nye øyne, skjære inntil beina og styrke fokus i ens formidling. Det kan kreve en bedre strukturering av ens nettløsning eller produktutvikling for å selge på en ny måte. Eller det kan være utvikling av nye tjenester til ens verktøykasse.
– Da vi laget nettbutikk for Oleana hadde de lav konvertering. Ved hjelp av få optimaliseringsgrep økte vi konverteringen med 110%, hvilket svarte til en økt omsetning på 220%. Med en skalerbar løsning, kunne vi bygge en side for deres amerikanske marked på tre dager, der de hadde omsetning fra dag én, sier Buksti.
I starten av april lanserer vi i Dekode et prosjekt for en stor kunde innen malervarer. Det er et verktøy som inneholder en veileder, som trinn for trinn guider brukerene gjennom en grundig instruks på hvordan man for eksempel maler en vegg. Veilederen er en type kokebok, som forteller hvor lang tid hvert trinn tar og hva man trenger.
– Denne type veileder kunne også blitt brukt til helt andre områder, til alt fra matlaging til trening, sier Buksti begeistret. – Og det vil være et nyttig verktøy for mange bedrifter som ønsker å hjelpe brukerene sine for å bygge en tettere relasjon.
Starten på et digitalt eventyr?
Mye kan gjøres med enkle eller opplagte grep i eksisterende løsninger. Mens andre må begi seg ut på et digitalt eventyr som er nytt for dem. Enten ved å etablere et digitalt tilbud de ikke hittil har hatt, eller ved å bygge ekstra tjenester som differensierer dem i en digital konkurranse.
– I Dekode lager vi nettbutikker ut i fra samme prinsipper som nettsider; fleksible, skalerbare og enkle i drift, forteller Henning Hovland, CTO i Dekode. – Det betyr at vi kan gjøre enkle nettsider for deg som trenger å etablere en e-handelsløsning. Vi kan også optimalisere eksisterende løsninger for dere som allerede har en. Felles for disse er, at de må funke. E-com kan gjøres kostnadseffektivt men kan ikke gjøres halvveis. Les mer om hvordan vi jobber med netthandel her.
Din bedrift må møte behovet i situasjonen vi er i
Digital oppmerksomhet er ikke en fullverdig erstatning for fysisk kontakt. En klem gir kropp og sjel mer stimuli enn en hilsen på FaceTime. Det er vi i Dekode svært klar over. Allikevel må vi klare å se mulighetene i denne tiden og skape gode digitale supplementer.
– I helgen hjalp jeg min godt voksne mor, som har lite digital forståelse, å bruke Zoom, sier Julia Edin, Markedsansvarlig for Dekode. Moren skulle vært veileder på en utdannelse, men over natten var det skiftet fra å være en fysisk møteplass ved universitet til digitale kollokvier.
– Forbrukerne omstiller seg nå i rasende fart og lærer seg nye digitale verktøy. Skepsisen til å handle på nett er forduftet og viljen til å lære noe nytt har våknet i de fleste, selv for min mor på 60+. Behovet for å skape møteplasser og få hjulene til å gå rundt gjør at brukerne baner vei for digitale muligheter. Om bedriftene vil overleve må de tørre å møte denne etterspørselen i markedet, der både yngre og eldre nå blir avhengig av å handle på nett, jobbe på nett, og ha sosialt samvær over nett.
Med en brukersentrisk tilnærming til digitale prosjekter, må vi alle ta høyde for disse nye behovene og se på våre nettløsninger i et nytt perspektiv. Hvis du som bedrift eller organisasjon klarer å løse noen av disse behovene, vil du øke din relevans både under og etter korona. Vi i Dekode hjelper deg gjerne.
Vil du ta en prat med oss om dine muligheter?
Send en mail til [email protected]