Innhold -

Forfatter: Julia Edin

, Publisert

Universell utforming i 2021

Vil det nye regelverket for universell utforming tre i kraft i 2021? Og hva bør din bedrift forberede seg på? Vi har tatt en prat med Malin Rygg, tilsynsdirektør i Tilsyn for universell utforming av IKT.

Illustrasjon av universell utforming symbolsert ved at en mann har markerte områder for  hånd, øyne og ører.

Gjelder for alle

– Hva dere tror blir viktig med tanke på universell utforming i 2021? 

– I 2021 blir reglene om universell utforming gjeldende for alle løsninger – ikke bare nye, sier Malin Rygg, tilsynsdirektør i Tilsyn for universell utforming av IKT.

UU tilsynet, som er en del av Digitaliseringsdirektoratet gir råd og veiledning om hvordan sikre universell utforming. Tilsynet kontrollerer også at kravene følges opp av alle som omfattes av loven.

Nytt regelverk

– Kommer det nye regelverket for universell utforming (WCAG 2.1) til å tre i kraft i 2021?

– Det nye regelverket kommer, men det er dessverre ikke tidfestet enda. Vi vet at det kommer, så sett deg inn i hva du må gjøre, enten du jobber med å lage eller publisere innhold, eller du jobber med design eller utvikling.

Portrettfoto av Malin Rygg, Tilsynsleder i Tilsyn for universell utforming av IKT, med grå bakgrunn.

– Husk at du når mange flere kunder eller brukere når løsningen din er universelt utformet. 

Malin Rygg

I Dekode har vi tidligere intervjuet Malin Rygg og Digitaliseringsdirektoratet.
Saken kan du lese på denne lenken:

Husk teksting av video

– Hva bør bedrifter tenke på i året som kommer?

– Med Covid-19 er digitale kanaler ofte blitt den eneste kanalen, så ikke glem kravet om teksting av video, dette er viktig for svært mange. Veiledning om hvordan oppfylle kravene finner du på uutilsynet.no. Her finner du også oppdatert info om det nye regelverket som kommer med EUs webdirektiv, avslutter Rygg.

Vi hjelper deg gjerne

Kan vi hjelpe din bedrift eller organisasjon med universell utforming av nettsider? Ta gjerne kontakt, både når det gjelder å utvikle ny nettside eller rette opp i feil og mangler ved en gammel.

Vår kreative leder Øyvind har 20 års erfaring med tilgjengelig og brukervennlig design. Vi har også flere i Dekode med bred kompetanse på universell utforming. Vi kan bistå med alle aspekter av UU.

Send oss en mail til [email protected] og forklar din problemstilling, så hjelper vi gjerne.  

Illustrasjon av papirfly

Vil du få nyheter fra Dekode rett i innboksen?

Vi sender ut nyhetsbrev cirka 6 ganger i året, der du får siste nytt fra Dekode og spennende artikler om våre kompetanseområder.