Hos Dekode -

Forfatter: Julia Edin

WordPress 5.7 Esperanza er her!

Men hva betyr det for deg som redaktør eller administrator?

Marius Jensen er seniorutvikler i Dekode og bruker også deler av sin arbeidstid til å jobbe inn mot WordPress Community. Han er derfor rett mann å snakke med når det kommer til den nye versjonen av WordPress 5.7 “Esperanza”, der han også selv har bidratt.  

– Denne versjonen har over 200 forbedringer, endringer og justeringer. Dette er gjort mulig av nesten 500 frivillige over hele verden, forteller han fra sitt hjemmekontor i Stavanger.

Foto av en treplate som står i vinduskarmen, med WordPress logoen laget i tråder.
WordPress skiltet står i vinduskarmen i Dekode sine lokaler.

Forbedringer for redaktører og administratorer

– Hvilke hovedpunkter mener du det er verdt å legge spesielt merke til i denne oppdateringen?

– For deg som jobber som redaktør og administrator på en nettside med WordPress 5.7 ( Esperanza) vil du oppdage en rekke forbedringer. For eksempel har blokk-redigeringsverktøyet (ofte referert til som Gutenberg) fått mer enn 10 nye versjoner. Det er også gjort endringer med tanke på søkemotoroptimalisering som er innebygd i WordPress. For de som jobber mye i WordPress’ backend, så vil man kunne bemerke seg mer konsis fargebruk som oppfyller kravene om kontraster på diverse elementer.

– Vi har rullerende perioder hvor vi kjører oppdateringer på kunders nettsider i henhold til gjeldende drifts- og serviceavtaler. Om det er behov for spesifikke funksjonaliteter før oppdateringen er på plass, kan de ta kontakt med forvaltningsavdelingen. Da kan vi sammen se på mulighetene for å oppdatere kundene tidligere i prosessen.

Det er også et tydelig fokus på nettstedets helse forteller Marius, som selv har vært med å utvikle WordPress-pluginet “Netthelse”. – Flere utvikler-biblioteker er oppdatert og det er en ny forenklet prosess for å oppgradere ditt eget nettsted til HTTPS, altså en sikker tilkobling mellom den besøkende og nettstedet.

Flere og bedre blokker med Esperanza

– Mye av dette er jo ganske teknisk, kan du si litt om hva endringene betyr for redaktører og andre som jobber med nettsidene til det daglige?

– Det vil si at de redaksjonelle verktøyene har fått flere blokker, og det er blitt flere muligheter med de eksisterende blokkene. Dette er gjort for at redaktører skal kunne tilrettelegge innholdet slik de selv ønsker, uten å måtte ha spesielle utvidelser på plass for å gjøre dagligdagse ting. 

Marius sier at et eksempel er at man nå kan bruke elementer som fyller hele skjermens høyde, og ikke bare bredde. I tillegg får man bedre kontroll for tekststørrelser.

– Hva gjelder søkemotoroptimalisering, så skjer dette automatisk. Innhold som er inkludert fra tredjeparts nettsider (f.eks. et YouTube-klipp) vil nå kun lastes inn dersom det er synlig på den besøkendes skjerm. Dette gjør at nettstedet totalt sett vil lastes raskere på sider med eksternt innhold.

Foto av Marius Jensen i Dekode, Sort genser og sort bakgrunn.
Marius Jensen, seniorrådgiver i Dekode

Fullside-redigering

– Hva vil skje fremover mot sommeren i WordPress-verden? 

– Store deler av fokuset vil være å få fullside-redigering klart. Dette er planlagt for WordPress 5.8 eller 5.9, avhengig av fremdriften. I tillegg blir det også noen mindre feilrettinger for ting som har dukket opp etter lanseringen av WordPress 5.7. WordPress 5.7.1 er allerede planlagt til etter påske for å rette opp i disse.  

– Vil det være noen nye lanseringer fremover? 

– WordPress 5.8 er planlagt lansert rundt sommermånedene, sannsynligvis i løpet av juli. Innholdet her er svært avhengig av en prototype for fullside-redigering, som er planlagt for WordPress. Dersom prototypen er klar i løpet av april, så vil fokuset være å få denne inkludert i versjon 5.8. Hvis ikke vil denne releasen (5.8) være rettet mot flere småjusteringer og tilretteleggelser, slik at fullside-redigering kan lanseres med WordPress 5.9 i stedet.

Illustrasjon av papirfly

Vil du få nyheter fra Dekode rett i innboksen?

Vi sender ut nyhetsbrev cirka 6 ganger i året, der du får siste nytt fra Dekode og spennende artikler om våre kompetanseområder.