Hos Dekode -

Forfatter: Julia Edin

WordPress i 2021 – hva kan vi forvente?

2019 var året da Gutenberg virkelig ble tatt i bruk i WordPress-verden. 2020 kan, i alle fall for Dekode sin del, sies å være året der vi har fått mange av kundene våre over på Gutenberg. Så hva skjer videre med WordPress i 2021? 

I dagens kalenderluke har vi har tatt en prat med vår egen WordPress-ekspert og seniorutvikler Marius Jensen!

Foto av en treplate som står i vinduskarmen, med WordPress logoen laget i tråder.

Gutenberg – hva nå? 

–  Hvordan  tror du at WordPress og Gutenberg vil videreutvikles i året som kommer ?

– Gutenberg vil nok konsumere mer og mer av det administrative grensesnittet til WordPress, sier Marius Jensen fra hjemmekontoret sitt i Stavanger.

Marius har de siste to årene vært representant og leder for supportavdelingen til WordPress.org – for hele verden. 

– Det ser også ut til at Gutenberg  vil være med på å forme hvordan man tilrettelegger for kunder i forskjellige scenarier, som f.eks. den oppkommende endringene for widgets, eller småprogrammer.

Han slår fast at hver iterasjon i Gutenberg vil komme brukeren til gode. Hovedfokuset for disse endringene er nemlig alltid er å gi brukeren den kontrollen og de tilbakemeldingene som trengs for å lykkes med sitt nettsted, på enklest mulig måte.

Fleksibilitet rundt elementer

– Er det spesielt noen nye funksjonaliteter du kan trekker fram? 

Foto av Marius Jensen, WordPress ekspert i Dekode

– I løpet av 2021 vil vi absolutt se implementeringen av widgets som Gutenberg elementer. I tillegg vil vi se mer fleksibilitet rundt elementer på siden, som ikke er direkte underlagt poster. Dette blir ofte referert til som fullside-redigering. 

Marius Jensen, seniorutvikler i Dekode

Marius forteller at vi i Dekode vil tilrettelegge rundt dette, slik at kundene får den fleksibiliteten som trengs for deres brukstilfelle, samtidig som  vi ivaretar det kvalitets grunnlaget vi sammen har bygget opp med dem.

Tre større WordPress-oppdateringer

– Jeg ser at det er planlagt tre større oppdateringer av WordPress, 5.7, 5.8 og 5.9 i 2021. Kan du si litt om de?

– Det vil bli en del fokus på å forbedre støtten for PHP 8, programvaren som ligger mellom server og WordPress. Her er allerede et godt stykke arbeid gjort mot slutten av 2020, som inkluderes i WordPress 5.6. Samtidig er det fremdeles forbedringspotensialer her, som kontinuerlig bearbeides.

Han forteller at det også er sannsynlig at det nye notifikasjons-området kommer på plass. – Du har kanskje sett varsler på toppen av skjermen når du logger deg inn i WordPress-admin? For mange vil notifikasjons-området bli et kjærkommen modul, som samler og presenteres varslene på en bedre  måte. 

– WordPress jobber etter prinsippet med faste lanseringsdatoer. Det betyr at funksjoner som er klare til lanseringen inkluderes i oppdateringen. Dette gjør de  i stedet for å knytte lanseringen til én enkelt ny funksjon, forteller Marius. 

De fire hovedfasene

– Matt Mullenweg, en av de to grunnleggerne bak WordPress, har presentert at Gutenberg prosjektet vil foregå i fire hovedfaser. Disse kommer ikke som fire store oppdateringer, men heller som fire fokusområder som omhandler flere lanseringer, forteller Marius videre.  

Fase 1 er vi allerede godt i gang med, mens fase 2 er det som blir aktuelt for 2021.

– I fase 1 er det fokus på enklere redigering gjennom blokk-redigeringsverktøyet. Dette ble originalt implementert i WordPress 5.0 og vil bli kontinuerlige forbedret.

I fase 2 forteller Marius at det vil være tilpassing som er hovedfokus. Muligheten for å lage samlinger av blokker som enkelt kan settes inn, maler slik at blokkene er plassert inn for redaktørene på forhånd, og de bare trenger fylle ut innhold. Han trekker også frem nye funksjoner som redigering av alle elementer på siden (menyer, bunnområder osv), og widget-redigering, disse småprogrammene som ofte benyttes i bunnområder eller sidemenyer.

Det er også fase 2 som mest sannsynlig vil bli «ferdigstilt» i 2021, i den grad at første iterasjon av funksjonaliteten  vil være helt tilgjengelig.

WordPress med samarbeids-funksjoner

Fase 3 og fase 4 er ikke påbegynte områder enda, men Marius kan røpe at det vil handle om samarbeids-funksjoner slik at flere kan jobbe på samme side eller innlegg og flerspråklig støtte. 

– Det en liten stjerne i margen her, da flerspråk muligens kan være mer hensiktsmessig å implementere enn samarbeidsmulighetene i fase 3, så det er mulig WordPress ledelsen bytter prioriteringsrekkefølge her. Dette er tross alt kjerneverdien til WordPress: Demokratisere publisering og gjøre informasjon og publisering tilgjengelig for massene avslutter Marius. 

Illustrasjon av papirfly

Vil du få oppdaterte nyheter om WordPress rett i inboksen?

I 2021 vil Marius gi oss jevnlige oppdateringer på hva som skjer i WordPress-verden.

Sørg for at du ikke går glipp av nyhetene ved å melde deg på vårt nyhetsbrev.